Το “τεστ” κοπώσεως είναι μια εξέταση που βοηθά τον ιατρό να “ελέγξει” την συμπεριφορά της καρδιάς κάτω από συνθήκες σωματικού stress. Αυξάνοντας, δηλαδή τις απαιτήσεις του σώματος σε οξυγόνο μέσω της φυσικής κόπωσης, παρακολουθείται η ανταπόκριση της καρδιάς. Χρησιμοποιείται για την διαγνωστική προσπέλαση του προκάρδιου άλγους, της δύσπνοιας στην προσπάθεια και της ανεξήγητης “εύκολης” κόπωσης. Επίσης χρησιμοποιείται κατά την αποθεραπεία και την χρόνια
παρακολούθηση των καρδιοπαθών. Ο ιατρός αντλεί πληροφόρηση τόσο για την επαρκή αιμάτωση του μυοκαρδίου, όσο και για την δραστηριότητα κάποιων αρρυθμιών, την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης (ινότροπη απάντηση), των παλμών (χρονότροπη απάντηση) και την φυσική κατάσταση του εξεταζόμενου (ανοχή στην κόπωση).
Η δοκιμασία κοπώσεως έχει κάποιους περιορισμούς. Τέτοιοι είναι:
1) Ορθοπεδικά προβλήματα με αρθρώσεις (ισχύα, γόνατα, ποδοκνημικές), οσφυαλγία, ισχυαλγία και λοιπά ορθοπεδικά ζητήματα που θα αναγκάσουν τον ασθενή να μην περπατήσει γρήγορα στον διάδρομο, ή να διακόψει πρόωρα,
2) Το υπέρμετρα αυξημένο σωματικό βάρος (περιορισμός από τις προδιαγραφές του μηχανήματος),
3) Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα,
4) Ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές που περιορίζουν την διαγνωστική ευαισθησία (μπλοκ αριστερού σκέλους).
5) Κακός συντονισμός του ασθενούς με το κυλιόμενο τάπητα.
Πριν υποβληθείτε στην δοκιμασία τα ανωτέρω προβλήματα θα αναλυθούν λεπτομερώς σε συνεργασία με το ιατρό.
Το ιατρείο διαθέτει ψηφιακό, ασύρματο μηχάνημα για την διενέργεια της δοκιμασίας, απαλλαγμένο από καλώδια που μπορεί να δυσχεραίνουν το βάδισμά σας και το έργο του ιατρού.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΤ ΚΟΠΩΣΗΣ:
1) Το προηγούμενο βράδυ προτείνεται επαρκής ξεκούραση και ύπνος.
2) Το μεσημεριανό γεύμα πριν την δοκιμασία να είναι ελαφρύ και να προηγείται τουλάχιστον 4 ώρες.
3) Αποφύγετε το κάπνισμα την ημέρα της δοκιμασίας.
4) Συνεννοηθείτε με το ιατρό ποια από τα φάρμακα που λαμβάνετε θα συνεχίσετε κανονικά και ποια θα διακόψετε για την δοκιμασία αρκετές ημέρες πριν το ραντεβού.
5) Φορέστε αθλητικό παπούτσι, ή έστω ένα ίσιο παπούτσι με μαλακή σόλα, χωρίς τακούνι και άνετα ρούχα (αθλητικές φόρμες αν έχετε). Οι γυναίκες προτιμάται να φορούν έναν ελαστικό στηθόδεσμο.
6) Στους άντρες εξεταζόμενους συνήθως γίνεται καλλωπισμός του στήθους (ξύρισμα) για την αποφυγή παρασίτων στις καταγραφές του ηλεκτροκαρδιογραφήματος που δυσχεραίνουν το διαγνωστικό έργο.